En virtuell privat server eller VPS er en vertstjeneste på nettet. Når du bruker VPS, benytter du deg av en virtuell datamaskin. Denne virtuelle datamaskinen brukes kun av én enkelt bruker av denne datatjenesten, den er dedikert for deg. Man bruker uttrykke virtuell privat server for å antyde at denne såkalte virtuelle datamaskinen har samme funksjoner som en egen fysisk maskin, men er tilpasset og tilegnet én enkelt bruker. I realiteten er det imidlertid slik at programvaren til virtuelle maskiner kjøres sammen og samtidig på én enkelt fysisk maskin.

Poenget med VPS er at det kan bli bihqdefault (35)lligere, tildels mye billigere, å ha én fysisk maskin som fungerer som et antall virtuelle maskiner, heller enn å ha mange fysiske maskiner – dette kan jo også ta mye plass. Det avgjørende her er selvfølgelig god programvare som får den ene maskinen til å fremstå som en virtuell maskin. Et beslektet begrep er VDS, eller virtuell dedikert server. Her brukes det også bare én server, men den er delt opp i flere deler ved bruk av programvare og opptrer derfor som flere virtuelle servere som er adskilt.

Man kan bruke VPS til mye rart, ett eksempel er å holde en side i gang. Dersom du hoster noe som krever at verten er på hele døgnet i gjennom, kan du bruke VPS til å holde siden din gående kontinuerlig. Det går også an å kjøpe en egen VPS som du kan ha hjemme, ellers bruker du bare en nettbasert server. Det er ikke så dyrt, en VPS koster som regel rundt 200 kroner i måneden eller 2 000 kroner i året. En virtuell privat server kjøres på et dertil egnet operativsystem som er uavhengig av andre operativsystemer på den fysiske maskinen, slik at den kan startes og slå av individuelt etter den enkelte brukers behov.