Hvordan man tjener penger på internett er for mange et mysterium. De fleste som bruker nettet til vanlig enser nemlig ikke det økonomiske systemet som svirrer bak kulissene, og som holder store deler av virksomheten på internett igang.

Mange bedrifter selger for eksempel virtuelle tjenester som dataspill eller filmer. Det finnes også et stort tilbud av pengespill, som for eksempel svenska casinos, som selger en underholdende vare.

Det blir antakelig litt mye å holde orden på om man er alene om foretaket. Men, den som vet hvordan en avis, eller kommersielt fjernsyn fungerer, kan også tenke seg frem til hvordan en populær hjemmeside fungerer. Man tjener nemlig ganske ofte penger på de annonsene som man kan se i margene på en hjemmeside. Det er som regel ikke de store summene per besøkende, men de utgjør en andel av ganske store summer, om hjemmesiden er godt besøkt.

monetizeDen som ønsker å ta denne måten å tjene penger på et steg videre, kan bygge linker til sider som selger ting, enten ved å skrive produktomtaler, eller ved å ha annonser for hoteller, eller for butikker. Da er det ikke bare eksponeringen som teller, men hvor mange som klikker seg gjennom, og som kjøper noe av denne tilbyderen. Flere selskaper tilbyr ganske gode betingelser for dette.

Om man ikke føler seg klar til å lete etter annonsører, eller til å forhandle med folk direkte, er det mulig å bruke et firma som fungerer som mellomledd, og som plasserer reklamen på dine sider. Da får man litt mindre penger enn man kunne fått på egen hånd.