Et webhotell er en server eller et system av servere som leies ut av en virksomhet og brukes til å lage websider av leietakerne. Mens et vanlig hotell er et midlertidig hjem for mennesker, er et webhotell likeledes et hjem for websider.

Normalt vil et webhotell bestå av et domenenavn, et visst antall MB eller GB plass til filer (med adgang via FTP), et visst antall mailbokser (via for eksempel POP3 eller IMAP), ulike alternativer for å download (57)kjøre scripts (ASP, ASP.NET, CGI, PHP, osv.) og ofte adgang til en database (MySQL). På webhotellet blir serverne fordelt, men gjerne er det også slik at flere kunder deler på én server. Da er det selvfølgelig viktig at det er klare skiller mellom de enkelte leietakernes data.

Et slikt hotell må nødvendigvis ha en systemadministrator fordi det deles av mange brukere Det er en fordel for brukerne i den grad de ikke ønsker å drive med slik administrasjon selv, og heller vil overføre oppgaven til noen andre. På den annen side gir man nødvendigvis noe av kontrollen over til utenforstående. Det betyr blant annet at brukere som ønsker å utvikle programvaren i forhold til det som tilbys på webhotellet kanskje bør søke en annen løsning.

De aller fleste applikasjoner, ja faktisk så godt som alle, vil fungere like fint på et webhotell som på en vanlig server. Samtidig er webhoteller betydelig billigere enn å ha sin egen dedikerte server. På den annen side er det ofte strenge begrensninger på bruken og båndbredden, og man må forsikre seg om at webhotellet har gode funksjoner for å sikre pålitelighet og kontinuitet i tjenesten.

På et webhotell får du vanligvis med funksjoner som oppfølging av webstatistikk, mail og mail-programmer, automatiske oppdateringer, og teknisk støtte når du trenger det (så lenge du har abonnement). Det er også sånn at de fleste store webhoteller har utviklet sine egne kontrollpaneler, lurt å sjekke hvordan disse er før man slår til.